A l'anterior article vam aprende com sona un salt d'octava, te'n recordes?
També vam descobrir que és una distància molt característica perquè la nota aguda de l'octava vibra a una freqüència exactament el doble de la greu.
És tan característica que s'utilitza com a referent per a construir totes les escales musicals d'arreu. El que distingeix les escales és la divisió que se'n fa de l'octava, és a dir, per a quines notes passem per arribar de la nota més greu a la més aguda. Aquests salts s'anomenen intervals i es mesuren en tons.
Al món occidental tenim predilecció per un tipus d’escala anomenada MAJOR, una escala que ens transmet alegria i està dividida en intervals d'un to i de mig to. És una escala que domina la nostra música i de ben segur que l’has cantat algun cop.
Però no totes les cultures utilitzen ni la mateixa escala i, en ocasions, no fan servir ni els mateixos esglaons! La música índia fa servir salts més petits (quarts de to) i és per això que a la oïda occidental acostumada a sentir salts més grans la pot sentir com desafinada.
Però com és que algunes escales ens fan sentir alegres i energètics mentre que d'altres ens transmeten nostàlgia o tristesa?
La emoció no és intrínseca a l'escala, és a dir, el que per a algú de cultura occidental sona alegre, a l’altra punta del món pot sonar ben trist! Això passa amb algunes melodies tradicionals asiàtiques que es toquen en cerimònies i rituals d'incineració. Utilitzen escales majors i a nosaltres ens sona més aviat festiu, però quan la oïda asiàtica la percep la interpreta amb tristor.
Així doncs, les emocions que generen els diferents intervals entre notes no són internacionals, però què les emocions estan completament lligades a la música i als intervals és vàlid a tot el món.
Tots/es som capaços/ces de gaudir de la música, de sintonitzar amb ella, de sincronitzar-nos i ballar-hi al ritme, sols o en grup. El fet de realitzar activitats musicals o que impliquen la música d'alguna manera ens genera una sèrie d'emocions, quan aquestes activitats són en grup aquestes emocions ens fan sentir molt més connectats amb els del nostre entorn.
La música no només afavoreix un desenvolupament cerebral major sinó que ens ajuda a créixer a nivell emocional i a nivell social.
Comments