top of page
Writer's pictureAula de So Comunicacio

Com triar un instrument?

Vols començar a fer música o vols apuntar al teu fill/a i no saps quin instrument és el més adequat?


Com passa amb moltes altres coses, no hi ha res on hi sigui tot, cada instrument aporta elements diferents i igual d’interessants, però tenim bones notícies: en molts casos són traspassables d’un a l’altre per tant, tot i que no hi hagi un criteri inequívoc per a la tria el millor és començar per algun.


Descobriràs que allò que aprenguis de música amb un violí o pots passar al saxo o la guitarra, i a nivell motriu tot el que hagis guanyat en coordinació amb un instrument també es podrà aplicar a qualsevol altre. Aprendre un segon instrument és sempre més senzill.


Profesor enseñando a tocar el bajo

1 – El primer que cal saber per a poder escollir un instrument és què ens aporta, i per això parlarem de tres famílies

A) Instruments melòdics

Per exemple els instruments de corda (violí, viola, violoncel...) o vent (flauta, saxo, clarinet, trompeta...).

Són instruments que no poden fer molts sons alhora i ens obliguen a “fabricar-lo”. Ens fan més conscients d’aspectes melòdics, del fraseig i de l’afinació.

Acostumen a tocar-se en grups i et permetran fer moltes amistats.


B) Instruments harmònics

Com el piano, la guitarra o l’acordió entre d’altres.

Aquests instruments ens permeten escoltar molts sons i alhora aprofundir en l’harmonia. Cal fixar-se més per treballar aspectes melòdics però aprendràs molt de com està feta la música.

No trobaràs orquestres de pianos, però si peces a 4 mans o grups de guitarra. Podràs tocar en petits conjunts però son instruments que requereixen treball individual.

Adrià Torres tocant les congues a una actuació amb Petits Músics del Món

C) Instruments rítmics

Aquí inclourem la bateria i altres instruments de percussió.

Amb aquests instruments treballaràs molt el ritme, però caldrà fer algun instrument complementari per a treballar l’afinació (melodies) i l’harmonia (acords).


També és possible que hagis d’insonoritzar l’espai d’estudi a casa!



2 – Què s’adapta millor a tu?

Cada instrument acostuma a tenir estils que li són més propis, podríem dir que certs vestits li escauen millor a un instrument que a un altre, però podrem fer gairebé qualsevol mena de música amb tots ells. Se’ns farà estrany on concert barroc amb una guitarra elèctrica, o un rock and roll amb un quartet de corda però no és impensable.


Tot i això, l’estil de música que més t’agradi tindrà també un valor a l’hora de fer la tria.

3 – Que se’t pot donar millor?

Cada persona té un cos diferent: cossos grans, petits, mans enormes o menudes, amb dits llargs o curts, amb una capacitat pulmonar molt gran o amb dificultats respiratòries,...

Poden ser eines que guiïn la nostra elecció, però no són ni molts menys definitius, Django Reinhart tocava la guitarra a una velocitat increïble i li faltaven dos dits a la mà esquerra.

El que si és ben cert és que una bona predisposició ens facilitarà la feina i una predisposició menys favorable ens farà treballar a fons i a consciència.



4 – Eines que t’ajudaran a decidir-te

Aneu a concerts en viu, escolteu molta música, no tingueu por a posar-vos qualsevol instrument a la mà, aneu d’oients a les classe, feu una roda d’instruments... Comenceu quan abans millor i practiqueu a diari de forma organitzada i intel·ligent.


Per a gaudir de la música cal dedicar-li un temps i anar-se submergint en el seu llenguatge, és un camí que no te’n penediràs de començar!


Professor y alumnos compartiendo el tiempo

205 views1 comment

1 Comment


Berni Perpal
Berni Perpal
Oct 16, 2020

Molt interessant!

Like
bottom of page