top of page

5 beneficis de la música per a infants (i no tan infants)

Updated: Nov 4, 2020

La música prèn un rol molt important a l'inici de la vida d'un infant i en el seu desenvolupament.

Cantem nanes per a fer dormir un nadó, els movem de forma rítmica per calmar-los o els ensenyem paraules i accions amb cançons a mida que van creixent.


1_ La música ajuda a desenvolupar el llenguatge, l'alfabetització i les habilitats comunicatives

Tan bon punt naixem, som capaços de reconèixer la veu de la mare i distingir la llengua materna d'altres idiomes. Això ho fem perquè després de 9 mesos a la panxa hem pogut escoltar la melodia de l'idioma, les infleccions i altres detalls sonors de forma repetida. Dit d'una altra manera, allò que escoltem durant el període de gestació ja influeix en el nostre desenvolupament cerebral.


La música és un art molt complex que demana de la coordinació d'àrees molt diverses dels nostres cervells, estimulant-lo de forma exhaustiva i afavorint una xarxa de connexions neuronals molt més potent. Un estudi de la University of Southern California (2016) va descobrir que les experiències musicals durant la infància poden accelerar el desenvolupament cerebral, especialment en les àrees de llenguatge i lectura.

La música també millora les habilitats de comunicació en general, dotant al músic d'un discurs més fluid. Això és així perquè des de ben petits imitem sons, melodies i cançons, aprenent paraules, com pronunciar-les i, finalment, el seu significat.


2_ La música millora el desenvolupament físic

El ritme i la música ajuden al cos i a la ment a funcionar de forma conjunta i a coordinar els moviments. Amb instruments senzills, amb la dansa o la percussió els infants obtenen habilitats bàsiques de coordinació, especialment la coordinació entre ulls i mans que va augmentant a mida que es practica l'instrument. Sense que ho puguem evitar, la música ens fa moure'ns des de petites i ens ajuda a millorar les habilitats motrius i a expressar-nos.




3_ La música ajuda a desenvolupar habilitats cognitives

Cantar les teves cançons preferides o escoltar música estimula diversos patrons de desenvolupament cerebral. És per això que la capacitat de memòria, de concentració, la intel·ligència espacial i la lògica milloren al exposar-nos i participar de forma activa en experiències musicals. Practicar un instrument demana la coordinació de moltes àrees del cervell i cal que ens hi impliquem completament quan toquem. Això crea connexions molt fortes i estables, a més de treballar la concentració, que després són aplicables a altres àrees de la nostra vida, de fet, nombrosos estudis han demostrat que aprendre a tocar un instrument pot millorar dràsticament l'aprenentatge matemàtic.



4_ La música millora el desenvolupament individual

Però les millores cognitives no ho són tot, fent música els infants desenvolupen habilitats emocionals i socials com una millor gestió de les emocions, una major confiança en si mateixos i autoestima. Sovint la música implica més d'un músic, aquest treball en equip també ens ensenya a compartir, esperar al nostre torn, a escoltar als altres i a la fi, a treballar en grup.



5_ La forma i estructura de la música comporten ordre i seguretat

Cantem nanes als nadons per a ajudar-los a calmar-se i relaxar-se, però això també funciona amb els adults. Certes melodies i estructures musicals ens tranquil·litzen, ens ajuden a desconnectar de la resta de pensaments i tràfic diari i ens permeten centrar-nos en nosaltres mateixos. Igual que una música més ràpida i dinàmica ens posa a punt per a sortir a còrrer, un altre tipus de música ens ajuda a estabilitzar-nos.


La música ens alegria cada dia


S'ha demostrat repetidament que la música té un clar impacte durant els primers anys de la infàncial, un període de ràpid desenvolupament i aprenentatge constant en el que la música és molt més efectiva a l'hora d'estimular el cervell. La música no només es beneficiosa per als infants sinó que ho pot ser per a tothom. Fer que la música sigui part del teu dia a dia i el dels teus fills i filles comportarà beneficis neuronals, però també crearà un vincle sense preu perquè a més de tots els beneficis que hem comentat, la música ens fa feliços, només cal que pensis en la teva reacció quan sona la teva cançó preferida mentre condueixes o quan cantes alegrement sota la dutxa!



67 views0 comments
bottom of page